Helyes táplálkozás irányelvei:
Vitaminmentő fogások:
Párolás, mikrohullámú sütő, gyors pirítás, gőzben vagy kuktafazékban főzés
Nyári saláta
- Kerüljük a zsíros ételeket (sütéshez olaj, süteményekhez margarin)
- Kevés sót használjunk, utólag ne sózzunk
- Hetente legfeljebb egyszer együnk édességet. süteményt (étkezések végén)
- Naponta fél liter tej fogyasztása - alacsony zsírtartalmú tejtermékek, sajtok, túrók, joghurtok
- Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségeket
- Rendszeresen fogyasszunk barna kenyeret
- Fogyasszunk köretnek inkább burgonyát, főzelékfélét, párolt zöldségeket ( a rizs és tésztafélék helyett)
- Naponta 4-5× étkezzünk (a táplálék mennyiségét egyenletesen osszuk el)
- Ivóvizet, vagy ásványvizet igyunk, ha megszomjaztunk
- Kerüljük az alkoholos italokat, és cukros üdítőket
- Ne dohányozzunk!
- Minimum heti 1× fogyasszunk halhúsból származó állati fehérjét
- Teljes kiőrlésű gabonát használjunk
- Biogazdálkodás termékeit vásároljuk
Párolás, mikrohullámú sütő, gyors pirítás, gőzben vagy kuktafazékban főzés
Nyári saláta
Hozzávalók:
- friss újhagyma
- 1 uborka
- 1 sárgarépa
- 1 zsenge cukkini
- bazsalikom
- 1 szelet barna kenyér
- fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
- Tisztítsuk meg, és jól mossuk meg az összes zöldséget. A sárgarépát reszeljük, a többit szeleteljük, vágjuk fel.
- Kenyérszeletet pirítsuk meg, dörzsöljük be fokhagymával, és vágjuk fel kis háromszögekre
- Tegyük salátástálba, locsoljuk meg az olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal.
- Kiegészíthető sajttal (parmezán, mozarella)
- Koktélparadicsom
- Oregánó, majoránna, menta a bazsalikom helyettesítésére
Téli saláta
Hozzávalók:
- 2 articsóka
- fél káposzta
- 1 gránátalma
- kb. 10 db egész dió
- 1 citrom
- olívaolaj
- só, bors
- Tegyünk friss vizet egy tálba, és facsarjuk ki a citromot. Tisztítsuk meg az articsókát a külső levelektől, távolítsuk el a belső rostos részeit, és egy éles késsel hosszában szeleteljük vékonyra, és azonnal tegyük a citromos vízbe, hogy meg ne barnuljon.
- Aprítsuk fel a káposztát, törjük meg a diót, morzsoljuk kissé össze. A gránátalmát szedjük szét, arra figyelve, hogy a levét felfogjuk, ne menjen kárba.
- Tegyük salátástálba, locsoljuk meg olajjal, citromlével, sózzuk, borsozzuk
Javaslat:
- Káposzta helyettesíthető kínai kellel, vagy kelkáposztával
- Dió helyettesítése: mandula, mogyoró, fenyőmandula
- Gránátalma helyett zöld almakockákat is tehetünk bele
- Kiegészíthető: sajtkockákkal, hússal, párolt felkockázott halfilével,
Lencsesaláta
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 1 paradicsom
- 1 citrom
- olívaolaj
- metélőhagyma
- só
Elkészítése:
- Mossuk meg a lencsét, és tegyük egy serpenyőbe, öntsük fel hideg vízzel, hogy ellepje. forraljuk fel, és főzzük kb. 20 percig. Ügyeljünk arra, hogy lé mindig legyen rajta. Ha kész, szűrjük le
- Hagyjuk hűlni a lencsét, majd tegyük hozzá a felkockázott paradicsomot, vágjuk bele a metélőhagymát, és csavarjuk rá a citrom levét.
- Öntsünk rá az olajat
- Paradicsom helyettesítése: reszelt sárgarépa, zellerlevél
- Citrom helyettesítése grépfruitlével
- Tehető bele kolbászkarika is
Zellersaláta
Hozzávalók:
- 1 zellergyökér
- 1 maroknyi petrezselyemlevél
- 1 evőkanál mustár
- 1 fél citrom
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
- Tisztítsuk meg a zellert, mossuk meg, szeleteljük fel. sózzuk meg. A petrezselymet szintén.
- Öntetet készítünk: olaj, só, bors, mustár. Addig keverjük a hozzávalókat, míg lágy krémet nem kapunk, majd hozzáadunk egy fél citrom levét.
- Öntsük le az öntettel az összekevert zellert, és petrezselymet
- Dúsítható sajttal
- Öntetet más salátáknál is bátran felhasználhatjuk
Karfiolsaláta
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 maroknyi olívabogyó
- (1 evőkanál kapribogyó)
- szardella
- olívaolaj
- ecet, só , bors
- Tisztítsuk meg, mossuk meg, és vágjuk fel (rózsákra szedve) a karfiolt. Főzzük, vagy pároljuk meg, és hagyjuk kihűlni
- A halat aprítsuk fel
- Olívabogyót csepegtessük le, és vágjuk félbe
- Keverjük össze, és öntsük rá az ecetet, olajat, sózzuk, borsozzuk
Javaslat:
- Helyettesíthető a karfiol: káposztával, kelkáposztával, brokkolival, kelbimbóval, (a káposztát nem kell főzni)
- Adható hozzá még uborka, gyöngyhagyma, zöldpaprika