Gátolja egyes rákos folyamatok kialakulását!
Érelmeszesedés kockázatát csökkenti!
Szükséges:
- Növekedés, csontfejlődés
- Szürkületi sötétségben való látáshoz (hiánya: farkasvakság)
- Bőr és nyálkahártya, hámszövet épségéhez
- Immun folyamatokhoz
Megtalálható:
- Tej, tejtermékek - vaj, margarin
- Belsőségek, máj, vese, szív
- Tojássárgája
- Tengeri halak
- Zöldségek, gyümölcsök - sütőtök, sárgarépa, paraj, kelkáposzta, kajszibarack, sárgadinnye, paradicsom, paprika, stb.
Egyes étrendi tényezők a felszívódást jelentősen befolyásolják, így ha alacsony a zsírbevitel (5g alatti) a vitamin, és előanyagai rosszul szívódnak fel.
E - vitamin jelenlétében jobban felszívódik, mert az megvédi az oxidációs folyamatoktól.
A szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi, amely azonban megnövekedhet zsíremésztés-, illetve felszívódási zavar esetén. Bizonyos gyógyszerek, idegen anyagok is fokozhatják a szükségletet.
D - vitamin
Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik.
Szükséges:
- Csontok szilárdságához, fejlődéséhez
- Csontanyagcseréhez
- Elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából
- Vérképzés, izom- idegrendszer működése
A bőr rendszeres napfénnyel való érintkezése; kiegyensúlyozott étrend, kalciumban gazdag (halhús!) élelmiszer fogyasztás általában elegendő D-vitamint ad. A vesék, és a máj teszi teljessé az ultraibolya sugárzás pozitív hatását, és teszik lehetővé, hogy a Bőr alatt levő d-vitamin átalakuljon aktív formájába, és elvégezhesse "tevékenységét", feladatát
Hiánya: angolkór (rachitis), csontok gyengülése, elgörbülése, csontlágyulás
Akik kizárólag növényi étrendet vesznek magukhoz, az állandó éjszakai műszakban dolgozók (életmód miatt, nappali alvás), hosszú, sötét téli időszak esetén hiányállapot is kialakulhat. Betegségek szintén okozhatnak hiányállapotot, pl. bél-, vese-, vagy májbetegség
Túladagolása: a lágyszövetek elmeszesedése, és vesekő képződés veszélye
Forrás:
- Máj
- Csukamájolaj
- Tengeri halak
- Tej, tejtermékek
- Tojás
- Margarin (ha D vitaminnal dúsított)
- Friss, vagy szárított vargányagomba
- Kakaóbab
- Bőrben is képződik!!!!
E - vitamin
Zsírban oldódó vitamin
Biológiai hatása nem teljesen ismert, hiszen hiánya nem okoz jellemző klinikai tüneteket. Jelentősége azonban ennek a vitaminnak is van. Védi a szervezetet a káros oxigénhatások ellen, vagyis antioxidáns hatást fejt ki, megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Ez a hatás a szervezetben, és az élelmiszerekben is érvényesül. Így tulajdonképpen gátolja az érelmeszesedés, és a rákos betegségek kialakulását is.
Elősegíti:
- A vörösvérsejtképzést
- Izmok és más szövetek kialakulását
- Újszülöttek esetében az imunrendszerre gyakorolt pozitív hatásként a phagocytozist fokozza
Forrás:
- Növényi olajok
- Zöld növények
- Diófélék
- Olajos magvak
- Margarin
- Búzacsíra, gabonafélék csírája
- Húsok (E-vitamin tartalma a takarmányozástól is függ)
- Halak
- Tojás
K-vitamin
A szükséges mennyiség fele az emberi bélcsatornában szintetizálódik az itt élő hasznos bélbaktériumok hatására. A másik fele táplálékkal jut be. A természetes K-vitaminok csak zsírban, a mesterségesen előállított származékok vízben is oldódnak. Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a K-vitamin ellátottság megfelelő, akkor, ha a zsíremésztés, és felszívódás is kielégítő. Hosszan tartó antibiotikumos kezelés elpusztíthatja a bélflórát, ha mellé még társul a csökkent K-vitamin bevitel, akkor hiánytünetek léphetnek fel.
Csecsemőkben , és főleg koraszülöttekben a bélbaktériumok csekély száma, és anyatejes táplálás bifidus flórája miatt előfordulhat vérzékenység, amit K-vitamin hiány okoz. Ennek kivédésére a kizárólag anyatejes táplálásban részesülő csecsemőknek szájon át K-vitamint adnak.
Forrás:
- Zöldfőzelékek, zöldségfélék (brokkoli, fejes saláta, paraj)
- Búzából készült termékek
- Zabkorpa, gabonamagvak
- Burgonya, káposztafélék
- Halak
- Tejtermékek
- Belsőségek (máj)
F- vitamin
Ritkán hallani, olvasni róla. Tulajdonképpen az F betűvel jelölt vitaminok az a három, többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsav, melyet szervezetünk nem képes előállítani, ezért élelmiszerekből kell azt felvenni.
Az F vitamin csoport voltaképpen a telítetlen zsírsavmolekulák együttese. Hatását a foszfor, valamint egyéb vitaminok jelenléte (A-, C-, D-, és E- vitamin) megsokszorozza, a röntgensugarak azonban tönkreteszik.
Megtalálható:
- Extraszűz olívaolaj
- Búzacsíra
- Magokban (napraforgómag, szezámmag, szőlőmag)
- Repce, kukorica
- Mogyoró
- És mindezek olajában
Jelentősége:
- Megkönnyítik a belső elválasztású mirigyek hormontermelését (főleg a mellékvesékét)
Hiánya: felismerése nehéz, mert általában "csak" különböző bőrtüneteket, (ekcéma, pattanás, szárazság) okoz.