2011. február 17., csütörtök

Táplálkozás,

Testünk különleges szerkezet. ha megfelelően adagoljuk neki a "hasznos üzemanyagot", az időskorig különösebb baj nélkül működik. Az emberi test milliárd sejtből áll. Szerveink (máj, tüdő, vese, gyomor, stb) különböző sejtekből épülnek fel. ahhoz, hogy ez a bonyolult szerkezet a leghatékonyabban működjön megfelelő táplálékot kell kapnia. az emésztőrendszer fogadja be a táplálékokat, segíti annak aprítását, lebontását, emésztését, felszívódását.

Táplálkozás: a tápanyagok ételekkel való bevitele a szervezetbe, valamint azok felszívódása és hasznosulása.

Táplálkozási ismeretek azért is fontosak, mert megfelelő táplálkozással megőrizhetjük, vagy visszaszerezhetjük egészségünket. Magyarországon a betegségek között vezet a szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedések. mindkettő esetében az életmódnak és a táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van, ezért ezeket életmóddal és táplálkozással kapcsolatos betegségeknek is hívhatjuk. Egy másik gyakori megbetegedés az érelmeszesedés. legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, mint  Calgon mosógépes reklámot. ekkor a fűtőszálon lerakódik a vízkő, és a mosógépünk elromlik, a motor bedöglik. Érelmeszesedés alkalmával a túl sok zsír, koleszterin, de ugyanakkor kevés élelmi rost bevitele okozza ugyanezt. tehát az erek falán zsírszerű anyagok rakódnak le, melyek az emberi szerkezetben okoznak súlyos betegséget a szívre és egyéb szervekre nézve is.

A helyes, egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen élelmiszernek sem a tilalmát. Azonban egyeseket előnyben kell részesítenünk, míg mások fogyasztását célszerű csökkenteni.

Nincsenek megjegyzések: