Irányelvek, receptek

Helyes táplálkozás irányelvei:
  1. Kerüljük a zsíros ételeket (sütéshez olaj, süteményekhez margarin)
  2. Kevés sót használjunk,  utólag ne sózzunk
  3. Hetente legfeljebb egyszer együnk édességet. süteményt (étkezések végén)
  4. Naponta fél liter tej fogyasztása - alacsony zsírtartalmú tejtermékek, sajtok, túrók, joghurtok
  5. Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségeket
  6. Rendszeresen fogyasszunk barna kenyeret
  7. Fogyasszunk köretnek inkább burgonyát, főzelékfélét, párolt zöldségeket ( a rizs és tésztafélék helyett)
  8. Naponta 4-5× étkezzünk (a táplálék mennyiségét egyenletesen osszuk el)
  9. Ivóvizet, vagy ásványvizet igyunk, ha megszomjaztunk
  10. Kerüljük az alkoholos italokat, és cukros üdítőket
  11. Ne dohányozzunk!
  • Minimum heti 1× fogyasszunk halhúsból származó állati fehérjét
  • Teljes kiőrlésű gabonát használjunk  
  • Biogazdálkodás termékeit vásároljuk


Vitaminmentő fogások:
Párolás, mikrohullámú sütő, gyors pirítás, gőzben vagy kuktafazékban főzés


Nyári saláta

Hozzávalók:
  • friss újhagyma
  • 1 uborka
  • 1 sárgarépa
  • 1 zsenge cukkini
  • bazsalikom
  • 1 szelet barna kenyér
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors

 Elkészítése:
  1. Tisztítsuk meg, és jól mossuk meg az összes zöldséget. A sárgarépát reszeljük, a többit szeleteljük, vágjuk fel. 
  2. Kenyérszeletet pirítsuk meg, dörzsöljük be fokhagymával, és vágjuk fel kis háromszögekre
  3. Tegyük salátástálba, locsoljuk meg az olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal. 
Javaslat:
- Kiegészíthető sajttal (parmezán, mozarella)
- Koktélparadicsom
- Oregánó, majoránna, menta a bazsalikom helyettesítésére


Téli saláta

Hozzávalók:
  • 2 articsóka
  • fél káposzta
  • 1 gránátalma
  • kb. 10 db egész dió
  • 1 citrom
  • olívaolaj 
  • só, bors
Elkészítése:
  1. Tegyünk friss vizet egy tálba, és facsarjuk ki a citromot. Tisztítsuk meg az articsókát a külső levelektől, távolítsuk el a belső rostos részeit, és egy éles késsel hosszában szeleteljük vékonyra, és azonnal tegyük a citromos vízbe, hogy meg ne barnuljon. 
  2. Aprítsuk fel a káposztát, törjük meg a diót, morzsoljuk kissé össze. A gránátalmát szedjük szét, arra figyelve, hogy a levét felfogjuk, ne menjen kárba. 
  3. Tegyük salátástálba, locsoljuk meg olajjal, citromlével, sózzuk, borsozzuk 

Javaslat:
- Káposzta helyettesíthető kínai kellel, vagy kelkáposztával
- Dió helyettesítése: mandula, mogyoró, fenyőmandula
- Gránátalma helyett zöld almakockákat is tehetünk bele
- Kiegészíthető: sajtkockákkal, hússal, párolt felkockázott halfilével,


Lencsesaláta

Hozzávalók:
  • 30 dkg lencse
  • 1 paradicsom
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • metélőhagyma

Elkészítése:
  1. Mossuk meg a lencsét, és tegyük egy serpenyőbe, öntsük fel hideg vízzel, hogy ellepje. forraljuk fel, és főzzük kb. 20 percig. Ügyeljünk arra, hogy lé mindig legyen rajta. Ha kész, szűrjük le
  2. Hagyjuk hűlni a lencsét, majd tegyük hozzá a felkockázott paradicsomot, vágjuk bele a metélőhagymát, és csavarjuk rá a citrom levét.
  3. Öntsünk rá az olajat
Javaslat:
- Paradicsom helyettesítése: reszelt sárgarépa, zellerlevél
- Citrom helyettesítése grépfruitlével
- Tehető bele kolbászkarika is



Zellersaláta

Hozzávalók:
  • 1 zellergyökér
  • 1 maroknyi petrezselyemlevél
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 fél citrom
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítése:
  1. Tisztítsuk meg a zellert, mossuk meg, szeleteljük fel. sózzuk meg. A petrezselymet szintén. 
  2. Öntetet készítünk: olaj, só, bors, mustár. Addig keverjük a hozzávalókat, míg lágy krémet nem kapunk, majd hozzáadunk egy fél citrom levét. 
  3. Öntsük le az öntettel az összekevert zellert, és petrezselymet
Javaslat:
- Dúsítható sajttal
- Öntetet más salátáknál is bátran felhasználhatjuk



Karfiolsaláta

Hozzávalók:
  • 1 fej karfiol
  • 1 maroknyi olívabogyó
  • (1 evőkanál kapribogyó)
  • szardella
  • olívaolaj
  • ecet, só , bors
Elkészítése:
  1. Tisztítsuk meg, mossuk meg, és vágjuk fel (rózsákra szedve) a karfiolt. Főzzük, vagy pároljuk meg, és hagyjuk kihűlni
  2. A halat aprítsuk fel
  3. Olívabogyót csepegtessük le, és vágjuk félbe
  4. Keverjük össze, és öntsük rá az ecetet, olajat, sózzuk, borsozzuk

Javaslat:
- Helyettesíthető a karfiol: káposztával, kelkáposztával, brokkolival, kelbimbóval, (a káposztát nem kell főzni)
- Adható hozzá még uborka, gyöngyhagyma, zöldpaprika