2011. február 17., csütörtök

Vitaminok

Szabályozó, védő tápanyagoknak is nevezzük, mivel a szervezetben lezajló folyamatok elősegítésében, szabályozásában vesznek részt. A szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, szerves vegyületek. Az ember a vitaminokat nem képes szintetizálni, így azokat táplálékkal kell bevinni. A vegyes táplálkozás általában kielégíti a vitamin szükségletünket. Ha fokozott igény lép fel (pl. terhesség, sportolás, betegség), törekedjünk rá, hogy természetes forrásokat (növények, zöldségek) használjunk, de a mesterséges készítmények is jó hatásúak.

Ha vitaminban hiányos a táplálkozás, akkor az életfolyamatok megzavart működése miatt kóros tünetek jelennek meg. Enyhébb esetekben vitaminszegénységről, vagyis hipovitaminozisról beszélünk,  súlyosabb esetben pedig akár vitaminhiány (avitaminozis) is kialakulhat.

A vitaminok túlzott bevitele a hipervitaminozis is káros, súlyos toxikus, mérgezési tünetek is kialakulhatnak a mértéktelen, felelőtlen fokozott bevitel esetén.

Zsírban oldódó (A, D, E, K) , és vízben oldódó (B csoport, C) vitaminokat különböztetünk meg.


 * Az értékek a nem anyatejjel táplált csecsemők vonatkozásában érvényesek
Megjegyzés: az étrend összeállításakor figyelemmel kell lenni a kíméletes elkészítés során bekövetkező veszteségekre,ezért az egyes élelmiszerek vitamintartalma alapján számított szinteket legalább az alábbi mértékben indokolt megemelni:
Retinolekvivalens(A-vitamin)+20%; Tiamin(B1)+30%; Piridoxin(B6)+20%; Folát(B9)+50%; tokoferolekvivalens(E-vit)+10%; Riboflavin(B2)+20%,; pantoténsav+30%; aszkorbinsav(C-vitamin)+30%; kobalamin(B12): nincs veszteség

Sportolók vitaminszükséglete fokozott. Az izommunka mellett a táplálék összetétele is befolyásolja a vitaminfelhasználást. A megfelelő vitaminellátás  a felkészítés fontos része. Helyes a polivitaminkészítmények alkalmazása, így nem alakul ki egyik vitaminból többlet,a másikból pedig hiány.
A B-vitaminok szükséglete fokozott a rendszeres testedzés és az ezt kielégítő nagyobb szénhidrátellátás miatt, de a megfelelő táplálkozás általában biztosítja a megnövekedett igényt. A C- és E-vitamin antioxidáns hatásának köszönheti gyakori, és nagy adagban való alkalmazást a mai versenysportban.
A sportolók étrend kiegészítőket is alkalmazhatnak, szem előtt tartva, hogy egészségkárosodást ne okozzon.

Nincsenek megjegyzések: